vetverbranding

Ons brein is nog ingesteld op de tijd dat wij achter buffels aan moesten rennen met een speer. We moesten wat doen voor ons eten. Lichamelijke arbeid verrichten. Was er geen buffel voor handen? Dan leefden wij van groenten, noten en fruit wat de natuur ons te bieden had. Was er niets? Dan leefden we gerust uren of zelfs dagen zonder voedsel.

Tegenwoordig is dat wel anders. We worden overspoeld met allerlei fancy, kleurrijke producten. De 1 nog hipper dan de andere. We halen alles met gemak uit de schappen of we laten ze zelfs voor rijden. Voedingsproducten vol van koolhydraten, suikers, kunstmatige kleurstoffen en e-nummers. Wanneer je er over nadenkt is het te gek voor woorden wat er allemaal in de voedselindustrie mag, kan én ook gebeurt.

De combinatie van voeding vol koolhydraten en er niets voor hoeven doen (geen lichamelijke arbeid voor hoeven verrichten), behalve dan naar de kast of koelkast lopen, zorgt ervoor dat we veelal suikerverbranders zijn geworden. Je lichaam verbruikt dan de suikers als bron voor energie. Een suikerverbrander valt ontzettend moeilijk af omdat je lijf voortdurend vraagt om snelle koolhydraten en suikers. Je brein heeft hier een ‘gewoonte’ van gemaakt. Het gevolg is dat jij je brein voortdurend die suikers blijft geven. Het is een vicieuze cirkel geworden. Stap 1 is om de gewoonte ‘suikers’ om te zetten in een andere gewoonte. Wanneer je de behoefte voelt om te gaan snacken drink dan eens bewust een glas water. Het is namelijk geen ‘honger’ wat je voelt. Het is je brein dat je fopt.

Hoe weet jij wanneer jij een suikerverbrander bent?

– Als je niet op tijd eet krijg je hoofdpijn
– Je hebt moeite met concentreren na een maaltijd
– Voor het sporten moet je eerst iets van koolhydraten eten
– Na het eten heb je behoefte aan iets zoets
– Je hebt voornamelijk trek in zoet en koolhydraat rijke producten
– Je denkt voortdurend aan eten

Omdat je voortdurend aan eten (koolhydraten en suikers) denkt en daar vaak ook aan toegeeft zal het afvallen ook heel lastig worden. Sterker nog; je lijf is alleen maar bezig met het verbranden van snelle energie waardoor het gevoel van ‘trek hebben’ voortdurend aanwezig is.

Herken jij je hierin? Dan is het hoog tijd om van een suikerverbrander naar een vetverbrander te gaan.

Maar hoe?

Een lijf die in suikerverbranding verkeert ervaart ook veel lichamelijke stress. Er komt dan cortisol vrij (stresshormoon). Dit hormoon zorgt ervoor dat je juist vet vast blijft houden. Ook zorgt het ervoor dat je niet kan omschakelen naar een vetverbrander om vetreserves aan te pakken omdat het simpelweg te druk is met suiker verbranden.

Het overschakelen naar een vetbranding brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Buiten het feit dat je ook gaat afvallen.

Het is eigenlijk heel simpel;
Stop met eten van suikers en witte, snelle koolhydraten en ga meer gezonde vetten eten.

Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld;
Noten, vette vis, olie en avocado.

Je hoeft koolhydraten zeker niet helemaal te schrappen uit je menu. Je hebt immers ook energie hieruit nodig. Eet dan wel de goede koolhydraten die veel vezels bevatten zoals;
Volkorenpasta en zilvervliesrijs.

Pas dit stap voor stap toe en luister hierbij goed naar je lichaam. Begin met de eerste stap;
Verander eerst eens de gewoonte ‘suikerbehoefte’ te vervangen voor een glas water. Kijk eens wat dat met je brein doet.

Bouw dan suikers en snelle koolhydraten af. Je lijf zal je zo dankbaar zijn! En jij wordt weer blij(er) van je eigen spiegelbeeld. Ook je huid knapt er namelijk enorm van op.

Wanneer merk je dat je van een suikerverbrander naar een vetbrander gaat?

– Kun je met gemak 3 uur zonder eten?
– Je kunt makkelijk een maaltijd overslaan zonder dat je daar last van krijgt
– Je kunt sporten zonder eerst iets van koolhydraten te moeten eten
– Je hoofdpijn is enorm afgenomen

YES! Het is je gelukt!