melk gezond

Bij ons kwam vroeger nog de SRV man. Net zoals nu worden de boodschappen dan aan huis bezorgt. Het verschil met de SRV-man van toen en de bezorgdiensten van nu is dat de SRV-man zijn winkeltje altijd bij zich had. Je kon dus letterlijk in zijn bus boodschappen doen. Ideaal wanneer je, met het geld uit je spaarvarken, even snel een Raider wilde scoren.

Wanneer wij niet thuis waren werden de flessen (toen zaten melk en vla nog in glazen flessen) voor de deur gezet. Superhandig. Want van mijn moeder moest ik elke dag melk drinken. En zo hoefde ik dus mijn dagelijkse dosis nooit te missen. Ik zou er groot en sterk van worden zei mijn moeder altijd.

Maar is dat wel zo?

De ‘tegenstander’ (alhoewel dat wel een groot woord is hiervoor) zal roepen; “Melk uit koeien is voor de kalveren, niet voor mensen”.
De ‘voorstander’ zou zeggen dat wij al generaties lang melk drinken. Wat is daar nou weer mis mee?

Ik ga het proberen wat uit te leggen. En dan vooral in relatie tot de huid. Want als ik zelf 1 ding kan bevestigen; mijn eczeem is sinds ik geen lactose meer neem voor 80% afgenomen.

Tegenwoordig kunnen we zuivelproducten in de meest gekke smaken en kleuren kunnen kopen om het voor jou kroost zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Sta er eens bij stil hoeveel suiker (en kleurstoffen) daaraan is toegevoegd. Soms wel 10 tot 15 gram per portie. Alleen daarom zou je al deze varianten beter in het schap kunnen laten staan. De voedselindustrie vaart er wel bij. Jouw lijf stukken minder.

Zuivel en huidproblemen;

Jouw huid is je grootste orgaan. Hier is ontzettend veel aan af te lezen. We weten inmiddels al wat suiker doet voor je huid. Zo is het ook met melk(producten). Zuivel kan ontzettend veel huidklachten geven. Denk hierbij aan acne, rosacea, eczeem en/of een rode, schilferende huid.

Hoe komt dit dan?

Zuivel (van de koe) is slecht verteerbaar voor je darmen. Dit komt door de melksuiker en melkvetten. De één kan er beter tegen dan de ander. Wanneer jij vaak buikpijn, diarree, vage klachten en vermoeidheid ervaart loont het zeker de moeite om zuivel eens te laten staan en te kiezen voor (genoeg) alternatieven die er nu op de markt zijn (lactosevrij).

Huidklachten kunnen ontstaan door het melksuiker en de groeihormonen die zijn toegevoegd aan zuivel. Dit leidt tot een verhoogde talgproductie. Je huid moet harder werken en is dus gevoeliger voor acne, ontstekingen etc. Heb jij dus al een tijd last van een onrustige huid? Laat dan ook eens zuivel staan en ervaar wat het voor jou doet.

Wat mag je dan wel?

Het is natuurlijk heel makkelijk om te roepen; stop er maar eens een poosje mee. Wat moet je dan? Gelukkig mag je nog heel veel wel.
Roomboter, rechtsdraaiende yoghurt en geitenkaas zou je wel kunnen eten, als je geen specifieke klachten hebt. Kaas (met name harde kaas) en yoghurt bevatten minder lactose en zijn daardoor beter te verteren, maar ze bevatten wel de melkeiwitten die slijm opwekken en de darmen kunnen beschadigen. Drink je doorgaans veel melk en wil je daarvoor een alternatief? Kies dan voor amandelmelk, rijstmelk, kokosmelk of quinoamelk.

Ben je nu wat huiverig dat je niet voldoende calcium binnen krijgt? Dat hoeft niet hoor. Pas gewoon je voedingspatroon gelijk aan en eet voldoende voedingsmiddelen die je hierin kunnen voorzien zoals; zaden, groene (blad)groenten, bonen, radijs, boerenkool, eieren, zalm, asperges. De keuze is echt reuze!

Wat je voor je huid kunt doen;

Naast het stoppen met het eten van zuivel kun jij je huid nog meer helpen en ondersteunen. Laat je eens adviseren door je huidspecialist die voor jou een serum samenstelt met daarin de werkstoffen; zink, vitamine c en een goede AHA peeling. Dit helpt de overtollige talgproductie tegen te gaan, de weerstand van je huid weer op te bouwen en ontstekingen (eczeem valt ook onder ‘ontsteking’) te elimineren en te voorkomen.
Daarbij is het extra nemen van de juiste supplementen ook een heel goed idee. Ga alsjeblieft niet zelf experimenteren hiermee. Een goed advies is voor iedereen anders.

Je weet inmiddels; ik adviseer je met liefde en veel plezier wanneer jij jezelf herkent in het bovenstaande verhaal.

Liefs,
Manja Wunderink